خدمات مرجعان خاتم برای تعیین تراریختگی محصولات غذایی و کشاورزی
به موجودات تغییریافته ژنتیکی یاGenetic Modified Organisms ، تراریخته یا GMO گویند که با پیشرفت علم ژنتیک و با تغییر یک یا چند ژن حاصل شدهاند.
تراریختگی یا GMO را در محدوده وسیعی از گیاهان از جمله سویا، کلزا، ذرت، برنج، گوجه فرنگی، سیب زمینی، پنبه، کدو، گندم و سیب، فرآوردههای حاوی آنها نظیر انواع کنسرو، چیپس و پفک، سوسیس، کالباس، همبرگر و غیره را دارد.
امروزه این محصولات قبل از اجازه مصرف عمومی از لحاظ ایمنی زیستی و اثرات مختلف بر روی سلامت انسان ارزیابی میشوند و پس از تأییدیههای جهانی اجازه کشت و مصرف را کسب مینمایند و سازمان بهداشت جهانی نیز اصول و قوانینی برای این محصولات وضع نموده که رعایت میشود از جمله لیبل گذاری محصولات تراریخته برای اطلاع مصرفکننده و کنترل و پایش این محصولات همواره انجام میگردد.
مرحله بعد از تأیید تراریختگی محصول میتوان رخداد تراریخته یا به اصطلاح ژنی که وارد محصول شده را نیز شناسایی نمود که این مرحله برای تعیین ژنهایی است که تأییدیه سازمان ایمنی زیستی و بهداشت جهانی را کسب نمودهاند. با این روش میتوان نوع ژن اختصاصی انتقال یافته به محصول تراریخته را با استفاده از آنالیز اسیدهای نوکلئیک استخراج شده از نمونه نیز مشخص نمود.
آزمایش PCR (Polymerase Chain Reaction) یا واکنش زنجیره ای پلیمراز یکی از رایجترین روشها برای تشخیص GMO (ارگانیسمهای اصلاحشده ژنتیکی) است. این آزمایش DNA را از نمونه مورد نظر (مانند گیاه، حیوان یا محصول غذایی) استخراج میکند و سپس آن را برای وجود توالیهای DNA خاص GMO تکثیر میکند.
مراحل آزمایش PCR برای GMO
استخراج DNA :DNA از نمونه مورد نظر استخراج میشود.
طراحی پرایمر: پرایمرهایی که توالیهای DNA خاص GMO را هدف قرار میدهند، طراحی میشوند.
آمادهسازی مخلوط PCR: مخلوط PCR شامل DNA استخراجشده، پرایمرها، آنزیم Taq DNA پلیمراز و نوکلئوتیدها (واحدهای سازنده DNA ) میشود.
انجام واکنش PCR: مخلوط PCR در دستگاه PCR قرار میگیرد و تحت چرخههای متعدد گرمایش و سرمایش قرار میگیرد. این چرخهها باعث تکثیر توالیهای DNA خاص GMO میشوند.
تجزیه و تحلیل نتایج: محصولات PCR با استفاده از ژل الکتروفورز تجزیه و تحلیل میشوند. اگر توالیهای DNA خاص GMO در نمونه وجود داشته باشد، باندهای خاصی در ژل مشاهده میشود.
نظر دهید