۱۴۰۴.۱۲.۱۷
تا حالا شده سیب زمینی سرخ شده ای که میخورین بیش از حد برشته شده باشه؟ شاید خوشمزه به نظر بیاد، ولی یه ماده پنهانی توی این تردی وجود داره به نام آکریلآمید!
آکریلآمید یه ترکیب شیمیایی مضره که در بلند مدت میتونه باعث گرفتگی عروق و سرطان بشه، این ترکیب موقع پختن یا سرخ کردن غذاهای نشاسته ای در دمای بالا، مخصوصاً بالاتر از ۱۲۰ درجه سانتی گراد، به وجود میاد. آکریل آمید معمولاً در غذاهای آب پز یا بخارپز تشکیل نمیشه، اما در غذاهای سرخ شده مثل سیب زمینی، یا ته دیگ های برشته و کمی سوخته و حتی نان های بیش از اندازه برشته وجود داره.
از اونجا که بیشترین مقدار آکریل آمید ممکنه در چیپس سیب زمینی و سیب زمینی سرخ کرده به وجود بیاد، با چند تا راهکار ساده مقدار این ترکیب شیمیایی رو میشه کم کرد!
- خلال های سیب زمینی رو، ضخیم تر برش بدین .
- بهتره قبل از سرخ کردن، سیب زمینی ها رو به مدت ۲۰ دقیقه در آبلیمو یا سرکه بزارین، یا ۵ تا ۱۰ دقیقه در آب ولرم یا کمی داغ قرار بدین، یا 30 دقیقه در آب با دمای معمولی بزارین و بعدش حسابی خشکشون کنین.
- سیب زمینی رو تا حدی سرخ کنین که برشته بشه نه قهوه ای!
- از نگهداری سیب زمینی در یخچال خودداری کنین، چون باعث افزایش قند در سیب زمینی و در نتیجه آکریلآمید بیشتر، میشه.
- اگه از سیب زمینی های نیمه آماده استفاده میکنین، روی بسته بندی رو نگاه کنین و اگه روش گلوکز یا دکستروز نوشته بود، کمتر استفاده کنین.
با چند تغییر ساده، هم غذاهای سالم تری میخوریم، هم از خطرات آکریلآمید دور میمونیم! پس این نکات رو یادتون نره!