۱۴۰۳.۱۰.۲۳
هر سال که میگذرد شاهد توسعه و پیشرفت تکنیک های جدیدی در زمینه ایمنی مواد غذایی هستیم که سال 2023 نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. در آخرین روز سال 2023 تصمیم گرفتیم به پنج نوآوری و ابتکار برتر ایمنی مواد غذایی در این سال که توجه افراد زیادی در حوزه ایمنی مواد غذایی در نشریات علمی را به خود جلب کرده است براساس اهمیت بپردازیم:
5. استفاده از یک ترکیب اسید آلی به عنوان یک ضدعفونی کننده مؤثر در برابر پاتوژن های مواد غذایی
ترکیب اسید آلی به نام نمک اسید ایمینودی سوکسینیک تتراپتاسیم (IDSK) به عنوان یک ضدعفونی کننده کار آمد بر علیه باکتری هایی مانند سالمونلا، اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و ... که رشد برخی از این باکتری ها را کاملاً سرکوب کرده و حدود 40 درصد از جمعیت پیچیده و مقاوم باکتری (بیوفیلم) را نابود می کند.
استفاده از این ضدعفونی کننده با توجه به عدم انتشار ترکیبات سمی یک راه حل امیدوار کننده در بخش صنایع غذایی می باشد.
4. فناوری حسگر جدید برای شناسایی باکتری های موجود در شیر
یک حسگر حرارتی جدید برای تشخیص باکتری اشریشیاکلی (E.coli)، کرونوباکتر ساکازاکی و... که خیلی سریع و بدون نیاز به مراحل آماده سازی نمونه و تجهیزاتی برای انجام آزمایشات میکروبی استفاده می شود. به عبارتی این دستگاه یک ابزار پیش غربالگری سریع برای شناسایی نمونه های غذایی با بار میکروبی بالا است که از نظر هزینه نیز مقرون به صرفه است.
3. استفاده از پتانسیل ضد میکروبی نور آبی برای غیر فعال کردن لیستریا در کارخانه های فرآوری مواد غذایی
نور آبی با داشتن توانایی برای غیر فعال کردن و از بین بردن سریع باکتری لیستریا مونوسیتوژنز در سطوح مختلف از جمله پلاستیک، استیل ضد زنگ، پلی ونیل کلراید (PVC) در صنعت تولید مواد غذایی استفاده شد.
2. فرآورده های گوشتی ایمن تر بدون نیترات و نیتریت
نیترات و نیتریت اغلب به فرآورده های گوشتی برای حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری اضافه می شود که با بررسی این افزودنی های غذایی اثرات مخرب آن روی سلامت انسان ثابت شده است. در سال 2015، سازمان جهانی بهداشت (WHO)، افزودن نیترات و نیتریت را به عنوان مواد شیمیایی سرطان زا طبقه بندی کرد. از طرفی اخیراً سازمان ایمنی غذای اروپا (EFSA) استفاده از نیترات و نیتریت در مواد غذایی را از نظر ایمنی مصرف کنندگان زیر سوال برد و پارلمان فرانسه لایحه ای مبنی بر کاهش تدریجی استفاده از نیتریت در فرآورده های گوشتی را تصویب کرد. مطالعات نشان داده که افزودن نیتریت به مواد غذایی می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد.
در این سیستم جدید پخت، با افزودن نوعی اسید آمینه به نام ال آرژنین به گوشت، آنزیم نیتریک اکسید سنتاز (NOS) را فعال کرده و باعث تبدیل این اسید آمینه به نیتریک اکسید (NO) و یه اسید آمینه دیگر به نام ال سیترولین می شود که نیتریک اکسید باعث دادن رنگ صورتی به گوشت پخته شده و از طرفی دو مولکول نیتریک اکسید با هم ترکیب شده و تولید نیتریت می کنند که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی و در نتیجه ماندگاری بیشتر و ایمنی بالاتر را به محصول می دهد.
1. سینی هشدار دهنده به آلودگی های باکتریایی مواد غذایی
این ظروف بسته بندی جدید به شکل قایق کم عمق با یک معرف ایمن برای مواد غذایی پوشیده شده که به حسگر داخلی اجازه می دهد حضور باکتری هایی مانند سالمونلا، اشریشیاکلی و لیستریا را شناسایی کند به این صورت که این ظروف شیب دار، خونابه یا عصاره مواد غذایی را به حسگرهای داخلی جاسازی شده در قسمت زیر ظرف هدایت کرده و کاربر می تواند با تلفن همراه خود قسمت زیر بسته بندی مهر و موم شده را اسکن کرده و به سرعت و بدون نیاز به انجام کارهای آزمایشگاهی، متوجه آلوده بودن مواد غذایی بدون باز کردن بسته بندی شود.