۱۴۰۲.۱۰.۱۰
شاید تصور عموم بر این باشد که انسان ها، تنها در صورت مصرف مواد غذایی آلوده به سموم قارچی (مایکوتوکسین ها) در معرض خطرات ناشی از آنها قرار می گیرند ولی جالب است بدانید که ذرات گرد و غبار هم می توانند حاوی تکه هایی از گیاه آلوده به سموم قارچی باشند که در اثر رشد بعضی از گونه های قارچی روی غلات، خشکبار و ... و طی فرآوری این محصولات کشاورزی، وارد گرد و غبار هوا می شوند.
طبق مطالعات، میزان مایکوتوکسین های یافت شده در گرد و غبار حتی می تواند بیش از 10 برابر مواد خام آلوده باشند. گرد و غبار آلوده در مزارع کشاورزی و صنعت مواد غذایی (مثل انبارهای ذخیره غلات و پسته، کارخانه های تولید کننده آرد و نانوایی ها و ...) و محیط های کاری با تهویه نامناسب و عدم استفاده کارگران از لباس و تجهیزات مناسب می تواند بوسیله استشاق و یا جذب از طریق پوست در کارگران، خطرساز باشد.
علاوه بر این، ورود اسپورهای قارچ موجود در گرد وغبار به دستگاه تنفسی افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف یا بیماران تنفسی، باعث رشد قارچ و تولید سموم قارچی و آسیب به عملکرد مکانسیم دفاعی دستگاه تنفسی و بیماری آسپرژیلوزیس می شوند. علائم این بیماری شامل خس خس سینه، سرفه (گاهی همراه با خون)، تنگی نفس، کاهش وزن و خستگی مفرط است و در نوع تهاجمی می تواند از ریه به قلب و مغز و کلیه و پوست گسترش یابد. علاوه بر این، در تحقیقات اخیر در ترشحات دستگاه تنفسی بیماران مبتلا به کووید-19 نیز اسپور قارچ آسپرژیلوس مشاهده شده است.
برای پیشگیری از خطرات احتمالی گرد و غبار آلوده به خصوص در کارگران، استفاده از لباس های بلند، دستکش و ماسک و تمیز کردن پوست با آب و صابون و ترجیحاً دوش گرفتن بعد از اتمام کار و تهویه مناسب در محل کار توصیه می شود.
درباره مایکوتوکسین بیشتر بدانید:
" مایکوتوکسین یا سموم قارچی چیست ؟؟؟ "